In het kader van het vergelijkend warenonderzoek heb ik inderdaad op één dag 3 uitlaat systemen getest op mijn OTO configuratie met JRT cilinder met standaard spruitstuk.
• Standaard uitlaatpijp.
• Standaard uitlaatpijp met extra gat in potje (even de kurk eruit halen, zie foto).
• De zogenoemde 'snelle' uitlaatpijp.
Van elke testrit heb ik een filmpje gemaakt. Het resultaat spreekt voor zich.

http://www.youtube.com/watch?v=aEZMQLRyXRs

Ook heb ik foto's toegevoegd hoe het een en ander eruit ziet. Het 16 mm spruitstuk is door Erwin Bouwmans uit Heteren gemaakt. Had ik maar zelf de apparatuur en was ik zelf maar zo handig om dit soort dingen te kunnen maken. Ere wie ere toekomt.

Op basis van mijn testen heb ik geconcludeerd dat voor mijn Solex de uitlaat de snelheid en trekkracht behoorlijk beperkt. Ik heb me van de winter wat verdiept in het fenomeen uitlaat voor een 2-takt. Ik heb geprobeerd me een beeld te vormen hoe en of de uitlaat bij een Solex bijdraagt aan de prestaties. Ik heb drie bronnen gebruikt. De website van Brian Solex: http://briansolex.free.fr/ voor technische gegevens, berekeningen voor expansie uitlaten volgens Frits Overmars en een java Applet waarmee je hetzelfde kunt doen. http://www.mh-aerotools.de/airfoils/javapipe_de.htm
Beide komen tot ongeveer eenzelfde conclusie. Als je het maximale effect wilt hebben van de uitlaat (aanzuigen/terugpersen) bij b.v. 4000 rpm dan moet je een pijp hebben van met een diameter tussen 15 en 17 mm en een lengte 24 cm, een expanderende pijp tot 33 mm (31 cm), 71 cm pijp van 33 diameter en een reflector van 9 cm lengte en een eindpijpje van 10 mm. Het totale volume is rond de 850 cm3.

Een standaard Solex uitlaat heeft een pijp die door loopt in het potje. Ik meet ongeveer 64 cm. Het potje doet dienst als expansie en reflectie kamer. De lengte van de pijp (de plaats van het potje) is duidelijk te lang ook voor een effect bij minder toeren. Ik schat dat het volume van het potje ongeveer 600 cm3 is. Mogelijk is er enig effect te verwachten door het aanpassen de lengte van de pijp en het volume van het potje. Misschien ga ik dat eens proberen samen met Erwin Bouwmans. Als het iets geworden, is laat ik het weten.

Groet,

Huub Haaker

Attached Images