Ik wil er toch op wijzen dat ik bij het sneller maken van de solex alleen van uit ga dat men de motor wat mooier wil latem lopen on onderin een beter koppel en bij wat tegenwind toch een behoorlijke snelheid kan aanhouden.
Daarbij is het nodig dat er onder het carter veel brandbaar mengsel komt dat kan men alleen voor elkaar krijgen door de gasstroom zo snel mogenlijk en zo groot mogenlijk te maken en daarbij vooral te zorgen dat er geen mengsel in de carburator terug gaat stromen ,dit mengsel is van slechte kwaliteid omdat er dan te veel brandstof bij gekomen is .
Daarom moet de inlaatpoort vooral niet te hoog zijn.
Het aanzuigen (het volstromen) van het carter gaat heel slecht vanwege een slechte pomptechniek,maar ook daar kunnen we wat aan doen.
Als de spoelpoorten niet te groot gemaakt zijn zal er bij het spoelen naar boven een grote stroomsnelheid ontstaan en zal er meer mengsel naar boven gaan dan er volgens de pompwerking zou zijn gegaan,met andere woorden er stromen nog gassen naar boven wanneer de zuiger al naar boven aan het gaan is en ontstaat er een groter onderdruk onder de zuiger waardoor er bij de volgende aanzuiging soms meer gassen zullen binnenstromen dan er volgens de slechte pompwerking zou zijn binnen gekomen.
Nu zijn we er nog niet want ook de uitlaat kan ook zorgen voor een groter onderdruk boven de zuiger door een zeer snelle luchtstroom naar het potje.
Dat helpt weer om de gastroom door de spoelpoorten sneller te maken.
Alleen moet de uitlaat heel goed dicht zijn anders geen onder druk bven de zuiger.
Als deze gassen het potje bereiken mogen ze er niet zo snel uitgaan dus het dunne pijpje heeft hier een zware taak te vervullen, het moet de gassen zo lang proberen tegen te houden dat de gassen die op het laatst nog kans hebben gezien in de uitlaat buis zijn gekomen terug in de cilinder te duwen.
Dus als de druk b.v. in het potje een atm hoger is dan zal e druk zich naar alle richtingen drukken dus ook naar de buis terug naar de cilinder en drukt nu het verse gas nog terug in decilinder.
Nu wat getallen wanneer deze aangehaalde systemen er niet in zijn verwerkt.
Zuigerverplaatsing 50 c.c.
Door de slechte pompwerking komt er misschien maar 25 c.c. per keer naar binnen.
Er was nog teveelgasdruk van de vorige slag.
Van die 25 c.c. die slecht gecomprimeert kan worden gaat niet alles naar boven omdat er boven de zuiger ook nog een te hoge druk aanwezich is,dus van die 25 c.c. die er de eerste keer onder het carter is gekomen komt er maar 20 boven de zuiger en als de uitlaat ook nog niet wil meewerken zit er in de cilinder bij het sluiten van de uitlaatpoort misschien maar een kleine hoeveelheid versgas van een veel te lage druk zodat er van een compressie niet veel terecht kan komen (geen gas ,geen compressie)tenminste dat is ons vroeger buiten de vakantie geleerd.
Nu de betere constuctie.
Snelle en korte inlaat, hoge stroomsnelheid en nog vullen bij het naar beneden gaan van de zuiger en niet de kans geven om terug te blazen.
Een snelle uitlaat en langzame demper.
Een snelle uitlaat geeft voordat de spoeling begint een grote onderdruk boven de zuiger ,dus de spoeldruk onder de zuiger zal zeer snel dat willen opvullen en zelfs een beetje naar de uitlaat stromen.
Door deze grote onderdruk in de spoelpoort en onder de zuiger zal er een grotere hoeveelheid vers gas onder de zuiger die onderdruk aanvullen en door de grote snelheid van de inlaat kan de druk zelfs hoger worden de buitendruk.
Dan een langzame demper. de demper wordt door de uitlaatdruk opgeblazen doordat het kleinepijpje met zijn verhoudingsgewijs kleine diameter en een grote lengte de druk niet meteen kan afvoeren zal de druk niet te snel kunnen zakken en zal er een gasstroom richting uitlaatpoort gaan en het stukje vers gas dat daarin zit als het goed is terug blazen in de reeds volle cilinder en zal de kompressie meteem beginnen met een grote begin druk.
Ook nu wat getallen.
We beginnen nu met de uitlaat..
De uitlaat zit nu op een druk van b.v. twee barr en begint leeg te stromen door het dunne pijpje.
Dat mag lang duren want de uilaat staat lang dicht.
Maar voordat de uitlaat dicht gaat is het gas dat in de pijp zit al terug gedrukt in de gevulde cilinder,deze druk kan soms meer zijn dan de buitenluchtdruk.
De spoeling.
Doordat er als de zuiger bijna onder is de cilinder een zeer lage druk heeft gekregen door de snelle uitlaat zal er een groter volume aan gas naar boven stromen misschien wel meer dan 45.c.c. on zal door de terugstroom van de demper nog wat worden aan gevuld tot een volle cilinder.
Als er bij elke slag 45 c.c. naar boven gaat zal er ook bij elke slag 45 c.c. naar binnen gaan aan vers gas door de inlaat.
Dus we zijn van een slechte 20 c.c.vulling met een slechte compressie gegaan naar een motor met een vulling van 45 c.c. met een goede compressie.
Deze motor zal nu veel beter doortrekken en ook wat minder moeite hebben met wat tegenwind en dan zal je een hogere snelheid er bij moeten nemen want daar kan ik ook niets aan doen
Dit is geen doel om er een snelheids monster van te maken maar een solex waar je wat makkelijker mee kan rijden

Voor een exsta snelle soort gebruiken wij andere dingen.
Er worden geen koppen afgevlakt of plaaten onder de cilinder gemaakt of dempers verandert.
DE snelheid die er nu in zit licht tussen 35 en 43 k.km afhankeliju van de koollaag op de zuiger en deksel.