Jaaaaaa! Het is gelukt! Na de overwinning in 2011 (1e plaats) en 2012 (1e en 8e plaats) is het ons gelukt om ook in 2013 de eerste plaats te behalen! De hattrick is hiermee een feit en we mogen ons 3-voudig winnaar van de zwaarste Solexrace in Nederland noemen!

Afgelopen zaterdag en zondag streden 105 teams tijdens de 24-uurs Solexrace in Heeswijk-Dinther voor de winst. Solexteam 1-1-1 (met Eric, Jeroen en Rick) behaalde de 3e plaats en Solexteam 1-1-2 (met Rob, Frank en Maickel) behaalde de 1e plaats! Een prestatie van formaat die er zelfs tot heeft geleid dat we zijn uitgenodigd om - onder het genot van een echt Rotterdams bakkie pleur - onze ervaren te delen met de directeur Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond, de heer Littooij, en de burgemeester van Rotterdam, de heer Aboutaleb!



Zoals gewoonlijk begon ons avontuur op vrijdagmiddag bij Erik thuis. De 6 rijders en monteur Ronald (met aanhang) waren hierbij aanwezig. De laatste testrondjes op de Solexen werden verreden, de laatste tactieken werden doorgesproken en er werd bepaald dat Jeroen voor team 1-1-1 en Michael voor team 1-1-2 de start zouden gaan doen. Nadat we wat hadden gegeten en in het zwembad wat verkoeling hadden gezocht zijn we richting Heeswijk-Dinther gegaan om onze Solexen aan te bieden bij de technische keuring. Daarna hebben we onze tentjes opgezet tussen alle bezoekers op de camping en zijn we naar de feesttent gegaan om wat te ontspannen en oude bekenden te ontmoeten.

Op zaterdag, de dag van de race, was de gezonde spanning al vroeg aanwezig. Iedereen was daarom al vroeg op om in het zonnetje van een voedzaam sportontbijtje te genieten. Ook monteur Jan was inmiddels gearriveerd, dus de teams waren compleet en ready to go!

We hadden dit jaar dezelfde plaats in de pitbox als het voorgaande jaar. De bus met al het materieel en gereedschap werd de pitstraat ingereden en binnen no-time werden de pitboxen omgetoverd tot een heuse werkplaats voor de Solexen en een verblijf voor de rijders, waarbij aan ieder detail werd gedacht. Zo was ons geluksvogeltje, waarvoor we via Marktplaats een oproep hadden gedaan, ook aanwezig en hadden we de beschikking over een heuse hangmat om tussendoor even op bij te komen. Nadat we klaar waren met het inrichten van onze pitbox, begon het al tegen de middag te lopen dus hebben we met beide teams het gehele parcours verkend en doorgenomen. Bij iedere bocht werden de rempunten bepaald en werd besproken hoe technische stukken het beste konden worden bereden. Daarnaast werd ‘rookie’ Rick met tips en trics van onze ‘ervaren’ rijders overstroomd.

Op zaterdagmiddag 15:30 was het dan zover. Klokslag 16:00 uur vond de start plaats, dus Jeroen en Michael stelden zich alvast op in het startvak, zodat ze vooraan de menigte stonden en als een pijl uit de boog weg konden schieten bij het startschot. Het startvak moest immers met 103 andere rijders worden gedeeld. De spanning begon zich langzaam op te bouwen. Met de starters in startvak hadden de overige teamleden zich verspreid langs het parcours, om de renners aan te moedigen. Het was immers een sprint van bijna 400 meter over het parcours dat onze jongens moesten afleggen, voordat ze bij de Solexen waren. Het was dus van belang om vooraan te starten, zodat we ook snel weg konden rijden en niet veel last hadden van de concurrentie!

Om 16:00 uur was het dan zover! Het startschot klonk en Jeroen en Michael renden hun benen onder hun kont uit. Met als resultaat dat ze vrijwel als eerste weg waren met de start. Geweldig! Dat de start goed was bleek om 18:00 uur ook uit de eerste tussenstand. Team 1-1-1 stond op de 9e plaats en team 1-1-2 stond al meteen op de 1e plaats! Tijdens de race kregen we iedere 2 uur een tussenstand tot zondagmiddag 12:00 uur. Om de spanning op te bouwen werd vanaf dat moment geen tussenstand meer gegeven. De zaterdagavond verliep voorspoedig. We hadden geen problemen en konden blijven rijden. Team 1-1-2 kon haar 1e plaats in de tussenstand behouden en team 1-1-1 klom zelfs op naar de 4e plaats! Om 23:00 uur vingen we al geruchten op, maar door de tussenstand van 00:00 uur werden deze bevestigd. Team 1-1-2 stond op de 1e plaats met 2 ronden voorsprong op de nummer 2. Team 1-1-1 was opgeklommen naar de 3e plaats! Zaterdagavond/-nacht werden we opgeschrikt door een valpartij van Jeroen. Gelukkig waren en geen verwondingen en geen noemenswaardige schade dus we konden door met de race! In de loop van de ochtend bleek dat de voorsprong tussen team 1-1-2 en de 2e plaats groter werd en dat team 1-1-1 begon in te lopen op de 2e plaats! Zouden we de tweede plaats toch nog kunnen pakken? Toen werd het in een keer rustig op het parcours… Waar waren onze rijders Erik en Rob? Zouden ze elkaar aan het helpen zijn of zijn ze gevallen? Dit was gelukkig niet het geval maar de race was even stilgelegd, omdat 50 koeien en stieren uit de stierenstal waren ontsnapt. De liepen op het parcours. Erik was een van de eerste deelnemers die dit opmerkten, omdat hij bijna een frontale botsing had met een koe die op het parcours liep. Gelukkig kon Erik de koe ternauwernood ontwijken wat er wel toe leidde dat hij met zijn Solex in het naast gelegen weiland terecht kwam. Op zondagmiddag 12 uur had team 1-1-2 een mooie voorsprong van 5 ronden opgebouwd op de nummer 2 en lag team 1-1-1 ongeveer een minuut achter op de nummer 2. We besloten daarom om ‘rustig’ aan te doen en de race met deze resultaten uit te rijden. In het laatste gedeelte van de race kreeg team 1-1-2 nog een sanctie van 2 ronden voor een snelheidsovertreding aan de broek, maar deze konden we opvangen met de voorsprong. Ook onze Solexen hielden het goed. Naast een kapotte bougie, een slappe ketting en wat nieuwe krenkspieën voor de trappers hebben we gelukkig geen grote technische problemen ondervonden. Hulde aan onze techneuten en de voorbereiding daarvoor!

Frank kreeg het in de laatste fase van de wedstrijd nog voor elkaar om de nummer twee van de ranglijst (team 50) in te halen en achter zich te laten. Niets stond ons nu nog in de weg voor een derde overwinning!



Op zondagmiddag 3 uur vond de laatste rijders wissel plaats. Rob en Erik zouden de race afsluiten. Om klokslag 16:00 uur viel het zwart-wit geblokt en ja hoor! Een eerste en derde plaats voor brandweer Rotterdam! De hattrick is een feit!



In totaal hebben we per team ongeveer 800 kilometer gereden met een gemiddelde snelheid van ongeveer 34 km/h. Daarnaast hebben we een bedrag van €2.100, - opgehaald voor KiKa. Het totaalbedrag voor KiKa bedroeg deze editie € 25.000, -.



We willen graag iedereen bedanken voor de hulp bij de voorbereidingen en alle sponsoring voor ons team en KiKa. Maar ook alle berichtjes, smsjes, Tweets en belletjes tijdens de race en de aanwezigheid van veel aanhang tijdens de race en bij de prijsuitreiking werkten super motiverend!



Nogmaals bedankt en hopelijk mogen we hier volgend weer van genieten!



Solexteam Brandweer Rotterdam

Rob, Erik, Frank, Jeroen, Michael, Rick, Jan en Ronald.


[Linked Image from jandelaat.nl]