Een halogeenlamp werkt toch iets anders dan sommige denken.Een halogeen lamp is een glaasje waarin een draadje zit wat door een te grote stroom zo heet wordt dat het licht gaat afgeven en die hitte is zo groot dat het draadje gaat verdampen (niet doorbranden want een goede lamp brand niet) en dat doed de draad niet op een gelijke sterkte over de lengte van de draad maar op sommige plaatsen meer en op andere plaatsen zelf helemaal niets .
Dus als je het goed bekijkt (en dat ben ik aan het doen) zal het draadje op sommige plaatsen zeer zwak worden en daar gewoon doorsmelten.
Nu was er een slimmerrik die dacht als ik kans zie dat verdampte materiaal weer terug kan krijgen op de draad dan gaat de lamp een hele solextijd mee.
Dat had men klaar gekregen door er een mengsel van gassen in dat glazen bolletje te krijgen tesamen met het te dunne draadje en toen bleek dat te werken.
Maar er bleek toch iets niet helemaal te kloppen want alle wolffram kwam niet op de dunste plekken te recht maar zomaar ergens dus ook op de dunne plekken en zodoende ging de lamp bijna niet kapot.
Door deze eigenschap kon men de temperatuur noch verder opvoeren en bleek de werking van verdampen en weer condenseren van de gloeidraad zelf nog beter te werken en verkreeg men weer meer licht met dezelfde spanning en stroom(en niet meer 12 volt op een 10 volt lampje wat sommige denken)
Daarom omdat een halogeenlamp niet op onderspanning mag branden mag men een hallogeen lamp niet aansluiten op een lagere spanning want dan is het weer een gewone gloeilamp met een verdampende draad en met slechtere gloeitijd.
Daarom zij hallogeenlampen op een lichtspoel minder goed dan gloeilampen.
Wil je meer weten dan meer vragen.