Origineel bericht van: Jan Vennix
`Lees mijn tekst van ombouwen naar 12 volt noch eens door,dan zal je er achter komen dat een spoel geen vaste spanning afgeeft maar een spanning die afhankelijk is van meerdere factoren.
B.v. draaddikte van de spoel.
Sterkte van magneet.
De luchtspleet tussen magneet en de spoel.
De totale weerstand van de belasting.
En toerental van het vliegwiel.
Zolang je lampen parralel aan sluit op een lichtspoel is dat vragen om moeilijkheden n.l. als een van de lampen door welke oorzaak dan ook even geen of minder stroom afneemt zal meteen de andere lamp die stroom als een exstra moeten opnemen.
Hierdoor zal de spanning op het noch gloeiende lampje zo hoog kunnen worden dat het zal ophouden met gloeien.
Als nu het ene lampje opgehouden is met gloeien dan zal het andere lampje wanner het weer stroom krijgt even heel veel licht geven en daarna is ook dat lampje geschikt voor de donkere kamer.
Wanneer men twee lampjes van 12 volt 5 watt parralel schakelt(wat dus te weinig is) Zal bij een redelijk toerental deze lampcombinatie geen lang leven beschoren zijn.
Een lamp combinatie van 6 volt 6 watt en 6volt 6 tot 7.5 watt in serie heeft al deze bezwaren niet.
Voor 6 volt 6 watt en achter 6volt 6 watt.
Als het voorlicht te weinig licht geeft dan achter een lamp van 7.5 watt ,nu gloeit het voor meer en achter wat minder maar is achter nog sterk genoeg.
Als nu een van de lampen even geen stroom afnemen gaan ze alle twee uit maar gaan nu niet kapot.
Bij parralelschakeling gaan ze allemaal kapot.

Het klopt allemaal wat je zegt Jan. Dit komt volgens mij dat de capacitaire demping van de paralel schakeling te weinig is. Dus de energie ophoping is er niet dus het andere lampje gaat stuk. Dit in combinatie met de wisselstroom theorie. (schijnbare weerstand, inductiviteit enz...) Moest effe denken hierover.
Boeiende theorie dit. Zo blijven we inzichten ontwikkelen he.


Last edited by Alfons1959; 11/02/11 06:23 AM.

Groetjes Alfons

Oto goudbies 1966 en Zundapp KS 50 1967