Solex forum
Posted By: Opa-Ris Tandemsolex - 08/02/06 10:03 PM
Is dit misschien een uitdaging voor de hobby-ist om ook zo'n exemplaar te maken??? <img src="/images/graemlins/wink.gif" alt="" />

Attached picture 15608-lengindedos.jpg
Posted By: Opa-Ris Re: Tandemsolex - 08/02/06 10:05 PM
Nog een foto van de voorkant

Attached picture 15609-lengin.jpg
Posted By: Wimson Re: Tandemsolex - 08/02/06 11:10 PM
Ongelofelijk mooi!!!!!!!
Maar hoe is de synchronisatie van de twee motoren opgelost?
Of laat je komen wat komt?
Posted By: Opa-Ris Re: Tandemsolex - 09/02/06 08:18 AM
Hallo Wimson,

http://gilles.aurejac.free.fr/solex.html

Dit is de site waar ik de plaatjes vanaf heb gehaald.Hij is in het frans en dat is nu net niet mijn sterkste kant van taal.Ik weet ook niet hoe de maker het oplost met synchronisatie en gas bediening enz. maar ik vond het wel een aparte geheel.Geeft wel bekijks bij evenementen als je met zoiets aankomt.Alleen hoe krijg je er een kenteken op??? <img src="/images/graemlins/confused.gif" alt="" />
Ik vond ook nog een wat simpeler uitvoering van een tandem solex

{} is het jullie bekend dat de RDW een speciale site heeft samengesteld voor oldtimer bromfietsen om aan informatie te komen?

www.ishetgeenplaatje.nl/brommerinfo

Attached picture 15613-index_clip_image011.jpg
Posted By: Joan Re: Tandemsolex - 09/02/06 08:53 PM
Een kennis van me uit Bunschoten heeft zelf een 2 persoons en een 3 persoons solex tandem gemaakt en is daar regelmatig mee op de WK in Joure te zien.

De motoren van een meermotorige solex hoef je niet te synchroniseren het systeem is zelfregulerend.
Posted By: Anonymous Re: Tandemsolex - 12/02/06 11:37 PM
Mooimooimooi! Ik heb vroeger in de kelder van een klasgenoot ook eens een Solextandem gezien, maar ik herinner me slechts een motor op dat ding. Of die tandem zelfbouw was, weet ik niet.
Ik vroeg me ook af hoe hij vooruit komt, omdat de achterste motor achterstevoren staat (en het achterwiel dus de andere kant op draait dan het voorwiel!).
Op de site vond ik de volgende uitleg:
Le sens de rotation du moteur arrière doit bien sûr être inversé, ce qui se fait très facilement sur ce genre de moteur : il suffit de déplacer le point d'allumage pour que l'avance à l'allumage soit réglée pour le nouveau sens de rotation.
'De draairichting van de achterste motor moet natuurlijk omgekeerd worden, wat heel gemakkelijk gaat bij dit type motor: het is voldoende de ontstekingspuntjes te verplaatsen, zodat de vervroeging van de ontsteking overeenkomt met de nieuwe draairichting.'
Klinkt easy, maar werkt dit echt zo simpel? Koppeling zal ook omgedraaid moeten worden denk'k en dan nog heb ik wat twijfels of het werkt.
Iemand ervaringen, behalve deze Franse creatieveling?
Posted By: Joan Re: Tandemsolex - 13/02/06 09:30 PM
dat is het mooie van de tweetakt die weten niet of ze voor of achteruit moeten draaien, als de zuiger maar op en neer gaat is het best. Ik heb het met een oude DKW wel eens gehad dat hij spontaan terugsloeg en andersom ging lopen, hilariteit bij het inschakelen der versnelling.

De koppeling van solex is zodanig dat de schoenen min of meer radiaal naar buiten bewegen daar zit ook niet echt een beperking eventueel is het binnenwerk achterste voren te plaatsen ) merkteken naar binnen dus het is redelijk symetrisch.
© Solex Forum