Door Jan Vennix

Een beter systeen van ombouwen van een 6 volt naar een 12 volt systeem .
Dit is een zeer eenvoudig systeem voor een solex met een rechthoekig koplamp .
Hiervoor heb je alleen een stukje draad nodig met aan een zijde een amp. schuifklemmetje en aan de andere kant een stukje blanke draad .
Haal het massakabeltje los aan de lamp houder en steek nu het amp. stekkertje van het draadje aan de lamphouder en het andere blanke deel vast maken aan de draad van het achterlicht .
Schroef nu twee lampen van 6 volt 6 watt in de voor en achterlicht .
Start de moter en zet het licht aan, als nu de bijde lampen (gloeien) heeft u een perfect werkende 12 volt 12 watt verlichting dat het altijd zal doen.
Als nu door wat voor oorzaak even ergens geen goed contact ontstaat gaat het licht wat minder gloeien of bij geen contact gaat het licht gewoon uit.
Hierdoor gaan geen lampen stuk voordat ze gewoon versleten zijn,voorwaarde is wel dat de lampen van hetzelfde vermogen moeten zijn.
Er zijn spoelen die zoveel vermogen geven dat het soms beter is om 7,5 watt lampen te gebruiken, dit naar eigen inzicht.
Ik heb hier nu een licht spoel liggen van 18 watt van een van de laatste Franse solexen en deze hebben voor 15 watt en achter 3 watt , daarom de keuze van twee maal 7,5 watt.
Voor de ronde koplamp kom ik eerdaags met een makkelijke oplossing voor dit probleem.
Tot de volgende keer.j.vennix22@chello.nl


Vriendelijke groeten

Roelof