Originally Posted by raimondoudevoshaar
Beste allemaal,

Ik heb een solex zwanenhals met uit 1954. Motornumer 123641. Hij heeft na een jaar stilgestaan te hebben geen vonk meer. Helemaal niets.
De contactpunten lijken schoon, bougie is nieuw. Hoe groot achten jullie de kans dat de ontstekingsspoel defect is? hoe kan ik dit mogelijk uitsluiten? alleen door een ander aan te schaffen en te wisselen, ik heb geen speciale apparatuur hiervoor?

Heeft iemand enig idee waar ik zo'n ontstekingsspoel mogelijk kan verkrijgen voor dit type uit 1954? Er zijn onderdelen winkels waar ze solex spoelen aanbieden maar daar staat dit type Solex wat ik heb niet bij vermeld. Kan ik ervan uitgaan dat deze spoel ook op mijn solex past?

Ik hoor het graag,

Bedankt! Raimond
de huidige spoelen die aangeboden worden passen niet, alleen na moeizaam aanpassen is het te doen, kapotte spoelen kun je beter over laten wikkelen.
Waarom het niet past? die oude spoelen zitten links op de grondplaat ( licht zit rechts) en de bougiekabel komt vooraan uit het blok, tevens loopt er een draadeind dwars door de spoel heen om de carterhelft met de spoelen aan het hoofdcarter vast te bouten, een EXTRA gat dus . bij de huidige spoelen zitten deze bovenaan de grondplaat ( de lichtspoel onder) en komt de bougiekabel bovenaan uit het blok . hier zit het carterdeel met 3 aparte schroeven ( niet door de spoelen dus) vast.

Bij de electronische ontstekingen zit vaak de spannings spoel voor de bobine onder en de licht spoel weer boven ( andersom kom je ook tegen) en de bobine spoel hangt er links ( meestal losgebroken) tussen

Last edited by Joan; 29/04/21 05:59 PM.

Groeten Just One Anomalous Nerd (J.O.A.N.)